Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 души са загинали в катастрофалното земетресение в Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Над 200 души са загинали в катастрофалното земетресение във Ван, Източна Турция с магнитуд 7.2 по Рихтер, оъобщиха от кризисния щаб. Над 1000 души са ранени, стотици хиляди са без покрив, а в болниците няма места. Властите предполагат, че броят на жертвите е около 1000, защото под развалините има много затрупани хора. Вторичните трусове продължават и хората не смеят да се приберат по домовете си. Вече са регистрирани над 180 вторични труса.

Селището Ерджис, което бе близо до епицентъра на земетресението е напълно сринато със земята. Има много разрушени пътища, обществени сгради и жилища.

Турция мобилизира всичките си сили за преодоляването на трагичното природно бедствие. Изпратени са над 500 спасители, лекари, конвои с палатки, одеяла и храни, санитарни самолети и хеликоптери. В операциите участват и спасители с кучета.

Премиерът Реджеп Ердоган заедно с петима свои министри e в пострадалия район. Кметът на община Шишли в Истанбул Мустафа Саръгьол, който е родом от Ван, изпрати машини и конвой с палатки и медикаменти. Ердоган заяви, че турската държава ще обезщети предприятията от малкия и средния бизнес, които са пострадали.

От цялата страна се изпращат помощи. Азербайджан изпрати спасителен отряд от 120 души. Барак Обама, Нато и Израел предложиха своята помощ. Българският президент Георги Първанов също изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Абдуллах Гюл по повод тежкото земетресение, като изрази надежда за бързо и успешно възстановяване на ранените.

Нахиде Дениз-кор.на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна