Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 млрд. лв. повече приходи се чакат за бюджет 2012

Снимка: БГНЕС

Очакваните през следващата година приходи в бюджета са два и половина милиарда лева повече и те ще дойдат основно от данъци. Разчетите показват ръст от десет на сто спрямо плана за тази година. С около шест на сто се предвижда да скочат разходите, като те достигат почти 30 милиарда лева.

Тъй като основни данъци не се повишават, чаканите повече приходи идват от прогнозата, че икономиката ни ще се развива по-добре, отколкото през настоящата година. Бизнесът ще отчете ръст от почти три процента и ще плати повече налози. Общо чаканите приходи са над 28 милиарда лева.

От финансовото министерство очакват постъпленията от данък печалба да нараснат с пет процента. Почти седем на сто повече се предвижда да бъдат приходите от данък добавена стойност. Прогнозата е от този вид налог да се съберат седем милиарда и сто милиона лева. Повече се чакат и от акцизи - 75 милиона лева допълнително от налога върху цигарите, 160 милиона повече от акциза върху горивата и около десет милиона повече от алкохола. Планира се още общините да съберат 62 млв. лева повече от местни данъци и такси.

От почти 30-те милиарда лева разходи, най-много ще се насочат в социалната сфера - над десет милиарда, или една трета от всички държавни харчове. За здравеопазване ще има над 3 милиарда и 200 милиона лева, а за образование ще се дадат почти три милиарда.

Информация на Нели Тодоровa.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени