Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК ще обяви официалните резултати от първия тур на изборите за президент

Снимка: Архив

В рамките на 48-часовия срок, който изтича във вторник вечерта, Централната избирателна комисия ще обяви официалните резултати от първия тур на изборите за президент и вицепрезидент. Заместник-председателят на Комисията Румяна Сидерова посочи, че в някои от общините вече е започнала предизборната кметска кампания преди балотажа:

Изборите за общински съветници и кметове се осъществяват от Общинските избирателни комисии и изборът свършва в ОИК. Може би вече са влезли в предизборна кампания, тъй като са установили резултатите по общини и тези общини, които са дошли при нас или са на път, са ги обявили. Изборът, разбира се, ще бъде на 30 октомври.

За втория тур на изборите ще бъдат подготвени нови избирателни списъци, съобщиха от комисията. Процедурата ще бъде силно облекчена, тъй като отпада гласуването за общински съветници.

В момента ЦИК приема протоколите от Общинските избирателни комисии за повторно за броене. Все още не са приети документите на големите общински избирателни комисии -София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Таня Милушева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна