Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Печатните издания коментират резултатите и организацията на неделните избори.

"Изборен хаос" е кратката констатация на Дневник за неуспешните опити на секционните избирателни комисии в София и други големи градове да предадат протоколите и другите изборни книжа на общинските комисии. "Глътнат език и зарязани чували в София. След 30 часа на крак членове на СИК скандират "Мафия, мафия!", пише 24 Часа. "Чували с бюлетини се разнасяха като картофи," пише Стандарт.

Извън изборите основна тема е проектобюджетът за 2012 година, обсъден от правителството вчера.

По-важните предложения на министрите в обобщение на Стандарт са: "290 лева минимална заплата от 1 април. Не предвиждат пари за вдигане на пенсиите. Дянков развързва кесията за наука и култура." "Бюджетната пица за 2012 остава постна", е мнението на Труд. "Залагат двойно по-нисък дефицит и скромен ръст на брутния вътрешен продукт от 2,9 на сто", информира вестник Класа. "Кабинетът планира съвсем да стопи фискалния резерв през 2012 година", пише Сега. Изданието допълва:"финансовият министър е заложил едва 1,3 процента бюджетен дефицит, нисък ръст на икономиката и увеличаване на държавния дълг до 15 милиарда лева". Прогнозите на правителството за икономиката и потреблението са "твърде оптимистични" на фона на опасенията за нова рецесия в Европа, смята Дневник. Фактът, че парите за повечето министерства ще са същите, както през тази година, показва, че не се планират структурни реформи за по-голяма ефективност на администрацията. За двойното свиване на дефицита и ръста на инвестициите трябва да помогне увеличението на европарите с "амбициозните" 80 %, пише изданието.

Във връзка с планираното увеличаване на минималната заплата Пари припомня, че в началото на месеца правителството реши да отвърже 54 плащания от и за бюджета, които зависят от нея, в това число и помощите за майчинство. И догодина МВР ще получи повече, отколкото през 2010-та. Спрямо 2011-та вътрешното ведомство ще се лиши от 6-7 млн. лв., така че числото ще бъде закръглено на 999 млн.

24 Часа съобщава подробности за въоръжения обир на бижутерски магазин в столицата. Пред очите на десетки хора в търговски център в "Младост-2" въоръжена банда опря пистолет в слепоочието на продавачка и задигна около 7 кг злато и диаманти.

Кирил Рашков ще бъде съден и за търговия с незаконни цигари, съобщава Монитор. Рашков е в следствения арест в Пловдив заради закана за убийство, припомня вестникът. Около 100 кутии "папируси" без бандерол били открити и иззети при обиск в една от къщите му в Катуница. Според прокуратурата, количеството е твърде голямо, за да бъде само за лична консумация. Обвинението ще е по член от Наказателния кодекс, който предвижда между 1 и 6 години затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени