Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПНС поиска НАТО да продължи мисията си поне още месец

Новите либийски власти поискаха днес от НАТО да продължи своята мисия в страната най-малко с още един месец, предаде Франс прес, като се позова на временния министър на петрола и финансите Али Тархуни. "Моля НАТО да остане най-малко още един месец", каза той пред журналисти в източния град Бенгази, където започна бунтът срещу сваления от власт през август и убит миналата седмица бивш либийски лидер Муамар Кадафи. Тархуни, който оглавява създадения през септември либийски Висш съвет за сигурност, отправи този призив четири дни след като алиансът обяви своето намерение да сложи край на мисията си в Либия на 31 октомври.

НАТО реагира предпазливо на неговото изявление. Не зная дали това е официално искане от страна на либийския Преходен национален съвет (ПНС), се ограничи да каже представител на алианса. Постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО ще се съберат на заседание утре в Брюксел, за да решат официално дали мисията в Либия да бъде прекратена на 31 октомври. Дотогава алиансът ще проведе тесни консултации с ООН и ПНС, преди да се вземе окончателното си решение, каза друг източник в Брюксел.

НАТО започна операция "Обединен защитник" преди седем месеца. С официално провъзгласена цел защита на цивилното население, тя изигра решаваща роля за военната победа на бунтовниците срещу режима на Кадафи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна