Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еннахда": Естествено е да оглавим новото правителство в Тунис

Рашид Ганучи
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на ислямистката партия "Еннахда" в Тунис заяви, че водещата й позиция според резултатите в изборите прави "естествено" това тя да оглави новото правителство в страната, предаде Франс прес. Естествено е партията, която е постигнала мнозинство, да оглави правителството, заявил Рашид Ганучи в радио интервю.

Междинните резултати от преброяването на гласовете от изборите на 23 октомври сочат, че "Еннахда" печели 28 от 55-те места на деветте избирателни области, които са преброени досега, включително ключовите градове Сус и Сфакс. Вотът в неделя беше за избор на 217 членове на събрание, което ще напише нова конституция и ще определи временно правителство.

На въпрос каква личност ще бъде избрана за временен президент, Ганучи заявил: Ще бъде човек, който се е борил срещу диктатурата. Нищо не е решено още. Разговорите продължават.

Малко по-късно генералният секретар на "Еннахда" Хамади Джбели обяви, че е кандидатът на партията за поста премиер на Тунис. Позицията на президент пък може да бъде предложена на временно изпълняващия длъжността премиер Беджи Каид Себси, предаде държавната информационна агенция на Тунис.

Аз съм кандидатът на "Еннахда" за поста на министър-председател... Напълно нормално е, защото генералният секретар на партията, която печели, във всички демокрации е човекът, който поема поста на министър-председател, казал Джбели.

В изборите на 23 октомври избирателите участваха масово. Това беше първият вот в Тунис след свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али след всенародни протести през януари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна