Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва почете паметта на загиналите при нападението в Театралния център на Дубровка

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

С траурна церемония и панихида днес в Москва беше почетена паметта на загиналите заложници по време на терористичното нападение в Театралния център на Дубровка. Близки на жертвите продължават да задават въпроса какво точно се е случило тогава и да водят дела, търсейки истината.

Точно преди 9 години руските спецчасти щурмуваха с използването на тайнствен газ театъра на Дубровка, където чеченски терористи трети ден държаха в плен над 900 души. По време на атаката бяха ликвидирани всички терористи, но загинаха и 130 заложници, а други 700 получиха трайни увреждания. Смята се, че именно упойващият газ, чиято формула и досега не е известна, е пряката причина за големия брой жертви, тъй като лекарите са били безсилни да му противодействат.

Оцелелите заложници и роднините на жертвите години наред безрезултатно търсят истината за трагедията на Дубровка и настояват за компенсации заради преживените страдания. Те обвиняват властите, че са действали неадекватно, като са използвали опасни вещества, без да осигурят необходимата медицинска помощ. Чрез съдебни решения бяха удовлетворени само няколко иска за изчезнали вещи. Сега последната им надежда е Европейският съд по правата на човека, където са заведени искове за морални щети.

Информацията е на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна