Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбите от Северно Косово ще пропускат конвоите на КФОР

След дълги преговори сърбите от Северно Косово се съгласиха да пропускат военните конвои на КФОР до техните бази. Преди повече от месец сърбите издигнаха барикади, с които спряха достъпа до двата гранични пункта Ярине и Бърняк.

Председателите на четирите сръбски общини от Северно Косово предложиха на командващия на КФОР ген. Eрхард Древс план, според който се предвижда пропускането на конвоите на международните военни части до базите им в северната част на балканската страна.

Белград приветства действията на сърбите от Северно Косово. Същевременно обаче известния с твърдите си позиции външен министър на западната ни съседка Вук Йеремич, заяви още веднъж че Сърбия няма никога да признае Косово.

Ситуацията в доминираното от сърби Северно Косово днес ще бъде повод за разгорещено заседание на парламента в Прищина, на което националистическата местна опозиция ще критикува действията на правителството на премиера Хашим Тачи, които не е успял да докаже, че страната контролира северната част на Косово.

Информацията е на кореспондента на БНР в Белград Николай Кръстев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна