Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатът на НАТО в Либия ще приключи на 1 ноември

Няма основания да бъде продължена мисията на НАТО в Либия, заяви френският министър на отбраната Жерар Лонге. Той каза това в отговор на искането на новата либийска власт НАТО да продължи операцията си до края на годината.

Мандатът на НАТО в Либия ще приключи на 1 ноември, увери пред радио Франс Енфо френският министър на отбраната Жерар Лонге. Той заяви, че не разбира необходимостта от продължаване на мисията, искано от Преходния национален съвет на Либия. Ние действаме от името на ООН съгласно резолюция 1973, чиято цел бе защитата на цивилното население, припомни той. Според Лонге със смъртта на Муамар Кадафи е премахната заплахата от неговите въоръжени сили, въпреки възможните точки на съпротива, безредици и вътрешни конфликти. Министърът подчерта, че по-нататъшното сътрудничество с Либия в областта на вътрешната сигурност трябва да се осъществява на базата на нови споразумения с партньорите на страната.

Военната операция в Либия е струвала на Франция около 330 милиона евро - 1% от френския военен бюджет, заключи министърът. Франция не може да диктува либийското право, но ще защитава демократичните принципи на територията на политическата солидарност, коментира той възраждащите се ислямски традиции в либийското управление.

Информацията е на кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна