Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН прекрати мандата на операцията над Либия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) единодушно гласува в полза на Резолюция 2016, с която се прекратява мандата за международната военна операция в Либия, съобщи Франс прес.

Съветът, който има 15 страни-членки, нареди да бъде сложен край на упълномощаването на забранена за полети зона и операциите за защита на цивилните от 23:59 часа либийско време на 31 октомври. Мандатът беше одобрен през март, когато полковник Муамар Кадафи започна смъртоносно смазване на демократичните протести на опозицията.

НАТО, която извърши въздушните удари, изиграли ключова роля за падането на Кадафи от власт, заяви, че проучва нови начини, за да помога на новата либийска власт в лицето на Преходния национален съвет. Той вече поиска удължаване на мандата на Алианса.

Очаква се Северноатлантическият съвет на НАТО да проведе заседение в петък в Брюксел, на което се очаква официално да бъден сложен край на продължилата седем месеца въздушна операция.

С Резолюция 2016 се облекчават също условията на оръжейното ембарго, за да може Преходният национален съвет да придобива оръжия за защита на националната сигурност. Премахнато е замразяването на активите на Националната петролна корпорация на Либия и централната банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна