Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО официално реши да сложи край на мисията си в Либия

Операцията на НАТО в Либия ще бъде прекратена на 31 октомври, след като днес бе препотвърдено решението на Северноатлантическия съвет от миналата седмица. Това се посочва в изявление на генералния сдекретар на пакта Андерс Фог Расмусен. Той уточнява, че до тази дата алиансът ще продължи наблюдението на ситуацията и, ако е необходимо, ще отговаря на евентуални заплахи срещу цивилните.

"Изпълнихме изцяло историческия мандат на ООН да защитим хората в Либия, да осигурим забранена за полети зона и налагане на оръжейно ембарго; операцията "Обединен защитник" е една от най-успешните в историята на НАТО", заявява Расмусен. "Започнахме тази сложна операция по-бързо от всеки друг път, водихме я ефективно, гъвкаво и прецизно, заедно с партньорите ни, в това число и от региона", допълва той.

По неговите думи прекратяването на операцията се извършва обмислено и контролирано, след като военните задачи са изпълнени. Расмусен изразява благодарност на командването на операцията и на участвалите в нея мъже и жени, като отбелязва, че мисията е изпълнена с подкрепата на хората в Либия и затова е време бъдещето на страната да бъде предадено в техните ръце. "Либийците освободиха страната си, промениха региона, това е тяхна победа", допълва Расмусен.

"Остава още много работа - да се изгради нова Либия, на основата на помирението, човешките права и върховенството на закона; демократична Либия за всички хора в тази страна", посочва генералният секретар на алианса. Той отбелязва, че НАТО остава в готовност да осигури подкрепа, ако е необходимо и ако бъде поискано - с помощ за реформа на силите за сигурност и отбрана, от които се нуждае всяка демокрация, за да остане свободна и сигурна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна