Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН обсъжда резолюция за либийските оръжия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН обсъжда резолюция относно либийските оръжия. Проектът е внесен от Русия. Според източници от ООН, 15-членният съвет може да започне работа по него още днес. В документа либийският Преходен национален съвет е призован да предприеме мерки, за да елиминира големите запаси от оръжия, натрупани от Муамар Кадафи.

В проекта на резолюцията новите либийски власти са призовани да предприемат всички необходими стъпки, за да предотвратят разпространението на материали и оръжия. В документа се призовава Триполи да работи в тясно сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия с цел те да бъдат унищожени. Предупреждава се още, че ракетите земя-въздух, натрупани от Кадафи, могат да послужат за терористични цели.

В сряда шефът на мисията на ООН в Либия Йън Мартин предупреди Съвета за сигурност, че големи складове за ракети са били ограбени по време на конфликта между силите на Преходния национален съвет и силите на Кадафи. Мартин съобщи също, че големи количества оръжия са складирани в болници, училища и жилищни квартали на Триполи, преместени там от силите на Кадафи, за да не стават мишени на самолетите на НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна