Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите в Ню Йорк останаха без генератори ден преди снега

Снимка: БГНЕС

Плановете на протестиращите срещу Уолстрийт да останат на лагер в нюйоркски парк през цялата зима вчера понесоха удар, когато пожарникарите им конфискуваха електрическите генератори и горивото, съобщи Ройтерс. Движението "Окупирай Уолстрийт" загуби генераторите, които захранваха отоплението, компютрите и кухнята в палатковия лагер, въникнал преди шест седмици в парка Зукоти в Долен Манхатън, тъкмо когато метеорологическите прогнози обещават сняг за днес. За разлика от протестите в други градове, където лагерите бяха в градските обществени паркове, които се затварят вечер, в Ню Йорк паркът Зукоти е частен, открит за посетители 24 часа, и лагерът не може да бъде отстранен, освен ако собственикът не подаде официално оплакване до общината.

Кметът на града Майкъл Блумбърг заяви по радиото, че шестте генератора и горивото са конфискувани понеже застрашават безопасността и не става дума за опит за отстраняване на демонстрантите. Според наблюдателите тактиката на Блумбърг е проста - да пречи на демонстрантите, но да избягва насилие като това в Оукланд, където полицията използва сълзотворен газ, колкото и дълго да продължи протестът. Оставете ги на мира и с времето сами ще се откажат, обясняват тактиката политолозите. Всеки конфликт би се отразил зле на имиджа на кмета и Блумбърг несъмнено се надява, че протестът ще угасне от само себе си с настъпването на студа.

Говорител на протестиращите обаче заяви, че изземването на генераторите е пряк опит да се влоши положението им и съобщи, че на тяхно място ще бъдат донесени соларни батерии. Нашите доброволци са изобретателни и няма да се откажат, заяви той.

В Ню Йорк около 200 души, облечени в костюми за Хелоуин, преминаха в мирно шествие покрай различни банки на Манхатън, но полицаите бяха повече от протестиращите. Представител на движението "Окупирай Уолстрийт" заяви пред АП в Ню Йорк, че първият финансов отчет, представен в парка Зукоти вчера, показва: събрани 454 000 долара и похарчени по-малко от 50 000 през първите пет седмици, предимно за храна, дрехи, пране, медицински материали и лечение, интернет, фотапарати и телефонни и компютърни услуги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна