Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският премиер отложи посещението си у нас

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте отложи посещението си у нас, което бе планирано за днес. Преди три седмици, в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в София, премиерът Бойко Борисов обяви, че холандският му колега Марк Рюте ще посети България на 31 октомври, за да обсъдят ветото на Хага срещу българското присъединяване към европейското пространство без вътрешни граници - Шенген.

Надявам се след неговото посещение с това, което ще види и на място да променят своето решение., каза Борисов. 

Днес стана ясно, че визитата на Рюте се отлага за неизвестен период от време. Основните причини са натоварената му програма, свързана с Европейския съюз, току-що приключилите президентски избори у нас, както и обсъждането на бюджета на България, научи "Хоризонт" от официален източник от холандското правителство.

Холандия и Финландия отказаха политическа подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген, докато не видят необратим напредък в борбата с корупцията и правосъдната реформа. Миналата неделя в Брюксел премиерът Борисов изрази надежда, че до края на годината ще се намери компромис за датата на членството ни в Шенген. Засега обаче Холандия и Финландия не са заявили, че възнамеряват да преразгледат позицията си преди юли догодина, когато е редовният доклад на Еврокомисията за България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна