Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОССЕ е забелязала нередности в президентските избори в Киргизстан

Делегацията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е забелязала значителни нередности при преброяването на подадените бюлетини на произведените вчера президентски избори в Киргизстан. В същото време наблюдателите на ОССЕ се отнасят със сдържан оптимизъм към перспективите на демокрацията в нестабилната централноазиатска бивша съветска република, предаде Франс прес. "(Предизборната) кампания бе открита и основните свободи бяха спазвани. Това обаче остана в сянката на значителните нередности в изборния ден, по-специално при преброяването на гласовете", обобщава ОССЕ в комюнике.

Президентските избори бяха спечелени още на първия тур от премиера Алмазбек Атамбаев с около 63 процента. Той изпревари двама националистически кандидати, които разкритикуваха още вчера изборния процес. Адахан Мадумаров, който остана втори с 14,76 процента, и Камчибек Ташиев, трети с 14,33 процента, отказаха днес да признаят победата на Алмазбек Атамбаев. Те прогнозираха вълнения, в случай че резултатите не бъдат анулирани. В същото време двамата националистически кандидати не призоваха директно своите привърженици да излязат по улиците, макар че партиите в Киргизстан имат склонност да организират масови демонстрации.

Новоизбраният президент е представител на Севера, традиционна люлка на киргизстанския елит, докато неговите опоненти са родом от Юга. Това бяха първите президентски избори в Киргизстан от кървавата революция от април 2010 г., която свали от власт президента Курманбек Бакиев и бе последвана от кърваво етническо насилие през юни същата година. Страната се сдоби миналата година с нова конституция, ограничаваща правомощията на държавния глава, с което стана първата парламентарна република в Централна Азия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна