Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИР: Има тенденция за балансиране на структурата на растежа

Снимка: www.mk.ru

Има тенденция за балансиране на структурата на растежа, смята Центърът за икономическо развитие. Това се случва за първи път от 8 години насам, отбелязва докладът на центъра за октомври. Тенденцията се обяснява с повишаване на заетостта във високопродуктивни сектори като производството на информационни и творчески продукти и телекомуникациите, а в същото време тя намалява в нископроизводителните сектори като строителството и земеделието.

Което като цяло повишава общата производителност на икономиката. Това е процес на преструктуриране в условията на криза и очевидно той върви, коментира икономистът Георги Прохаски.

Растежът на българската икономика въпреки всичко остава слаб. Той се запазва 3.5% от няколко тримесечия насам и не се очаква промяна до края на тази година. Особено тревожен е регистрираният постоянен спад на заетостта.

В доклада се посочва още, че няма повишаване на инфлацията - за момента тя е 1.5% на годишна база 3.3 на сто, а бизнесът не очаква повишаване на цените на стоките до края на годината. Отчитено е и намаляване на преките чуждестранни инвестиции при проекти за повишаването им. Тази година те са 225 милиона евро при 900 милиона евро през 2010 година.

Стабилността на финансовата система се запазва, а динамиката при туризма е изключително положителна. Като много добра тенденция е оценено двойното повишаване на разходите на фирмите за научно-изследователска и иновационна дейност.

Което повишава, разбира се, общия разход за научно-изследователска иновационна дейност в БВП, основно за сметка на разходите на българските предприятия, посочва Прохаски.  

Това според Центъра за икономическо развитие е доказателство за стремежа на българската индустрия да стане конкурентноспособна. В момента икономиката ни е на едно от последните места в Европа по този показател.

 


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени