Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместващото майчинство ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране

Снимка: БТА
Заместващото майчинство ще се смята за осигурителен стаж при пенсиониране, решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Кодекса за социалното осигуряване. Внесените промени от депутата от "Атака" Калина Крумова целят законовото уреждане на социалните и осигурителните права на биологичната и заместващата майка, заяви председателят на комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев:

Биологичната майка при заместващо майчинство да има право на парично обезщетение, приравнено на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 365 календарни дни. Предлага се заместващата майка да има право на парично обезщетение, приравнено на това при бременност и раждане за срок от 87 календарни дни, 45 от които преди раждането. Предвижда се заместващата майка да няма право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете. Със законопроекта се предлага времето, през което е бременността, при заместващо майчинство от ембриотрансфера до 42 дни след раждането да се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране. 

Парламентът отхвърли предложението на БСП максималният осигурителен доход да бъде равен на 10 минимални заплати. Отхвърлено беше и предложението потребителската такса при лекар и зъболекар да бъде 1 процент от минималната пенсия, или 1,36 лв. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени