Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава обезщетението от 20 заплати при пенсиониране на военни и полицаи

Снимка: БГНЕС

При пенсиониране военните и полицаите ще продължат да получават 20 заплати като обезщетение, но тази привилегия няма да важи за администрацията в двете министерства. На цивилните ще се дават 10 заплати. Това съобщи военният министър Аню Ангелов след заседанието на Кабинета. Първоначално искането на финансовото министерство и на работодателите бе обезщетенията на всички пенсиониращи се от двете системи да се намалят от 20 на 15 заплати. Ангелов съобщи още, че е решено да се вдигне пенсионната възраст за военните средно с две години, за да се намали натискът върху пенсионната система.

Според военното министерство, запазването на 20-те заплати е подействало възпиращо за бързото напускане на служители. Аню Ангелов обясни:

Щеше да се получи обратният ефект, около 2500 души щяха да напуснат системата в последните два месеца, обезщетения средно 20 хиляди... направете сметка колко би се натоварил бюджета. Онези, които вече са получили обезщетения няма да имат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако те продължат да работят след освобождаването им от военна служба или от служба на МВР.

Няма да има орязване на обезщетенията при пенсиониране в МВР, съобщи Валентин Попов, председател на синдикалната Федерация на полицейските служители. Ангажимента са поели двамата заместник-министри на вътрешните работи - Димитър Георгиев и Веселин Вучков. Пред "Хоризонт" Попов уточни, че заплати при пенсиониране няма да бъдат рязани. Единствената промяна, касаеща МВР, е увеличаване на осигурителния стаж от 25 на 27 години. Ако заплатите при пенсиониране на служителите все пак бъдат орязани, синдикатите ще искат 15% увеличение на трудовото си възнаграждение.

Запитан колко души трябва да се пенсионират догодина според новите разчети, Ангелов отговори: С увеличаването на пределната възраст във всички звания - без войниците, старшини, младши офицери с две години, майор с три години, подполковник с две години. Именно на тези хора им вдигаме пределната възраст, за да могат да останат в армията. Те натежават върху бюджета, буквално разчитаме фонд "Работна заплата" без тия хора следващата година, но по-добре да тежат на бюджета, отколкото на бюджета на НОИ.

Намаляването на обезщетението на цивилните служители при напускане на МО няма да бъде мотивиращо за близо 9000 цивилни служители във ведомството, заяви Тодор Воденов от национален синдикат „Отбрана" към КТ „Подкрепа”:

Ще протестираме, ще искаме да не намаляват доходите на хората, защото това орязване на социални придобивки не е добро за стимулиране на ефективна работа. Хората не могат да бъдат стимулирани и да работят без пари. Те не са администрация. Това са хора, които работят във военните поделения и заедно с колегите си в униформи изпълняват почти едни и същи дейности. Ще ви кажа, че и аз, когато съм работил в Министерство на отбраната в поделение съм бил "работещ на боен пост". Не съм работил като администратор. Това са лекари, преподаватели, инжинери, специалисти по комуникация – хора, които са наистина незаменими в много отношения.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че има логика част от работещите в МВР и МО да получават по-малки обезщетения при пенсиониране и напускане.

За тези, които осигуряват наистина сигурността, както на гражданите на улицата, така и на страната, не мисля, че трябва да има някакви намаления. Други обаче имат не дотам точни служебни задължения, свързани с пагона. Подобен пример стана в категорийните работници през последните 15 години. Секретарката на директора в мината отдавна не е първа категория, но миньорът си е. Затова казвам, че полицаят трябва да си остане, както и миньорът.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев бе категоричен, че някои привилегии на военни и полицаи трябва да бъдат орязани. Според него, е справедливо да се намалят обезщетенията, които се получават в системата на сигурността при напускане и пенсиониране:

Въпросът е как да помогнем на НОИ да може да изплаща пенсиите и какви са резервите да бъдат отнети някои съществуващи от миналото привилегии, за което винаги сме настоявали. Виждате в Гърция - от много привилегии се стига до там, че след това цялото общество трябва да носи загубите. Смятаме, че тези неща могат да бъдат направени по принципите на пазарната икономика. В НОИ да има достатъчно финансиране, за да бъдат изплащани пенсиите на всички български граждани, а не заради привилегията на една социална група, това да е поставено под въпрос. 
 

Информация на Нели Тодорова и Цветелина Стоянова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна