Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешка на екипажа е причинила самолетната катастрофа край Ярославъл

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Грешка на екипажа е причинила самолетната катастрофа на пътническият „Як-42” край руския град Ярославъл, при която загина местният отбор по хокей. Продължилото близо два месеца разследване доказа, че по време на излитането един от пилотите е натискал педалите на спирачките, без да осъзнава това.

Цяла серия от грешки са довели до трагедията със самолета „Як-42”, който рухна на метри след края на пистата в Ярославъл на 7 септември. Според доклада на Междудържавния авиационен комитет, вторият пилот е имал в кръвта си медикамента фенобарбитал, който значително забавя реакциите, но не може да се твърди, че това е повлияло на неговото поведение. Не може да установи и кой от двамата пилоти е натискал без да иска спирачките по време на излитането.

Експертите установили, че двигателите не са били форсирани оптимално, след като машината е започнала да се засилва не от самия край на пистата. Спирачната сила, която вероятно екипажът не е забелязал, е създала пикиращ ефект, който е попречил на самолета да се откъсне от пистата. Въпреки това, пилотите не взели решение за прекратяване на излитането и впоследствие се разбили. Подобен случай е имало наскоро във Великобритания, но там екипажът своевременно е прекратил излитането.

Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна