Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: Любослав Пенев е новият национален селекционер

Кариерата на Любослав Пенев като селекционер на националния ни тим по футбол започна с дружеска целувка в президента на БФС Борислав Михайлов
Снимка: Иван Бъчваров

 

Любослав Пенев е новият селекционер на националния ни отбор по футбол, като новината официално бе съобщена от президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов на официална пресконференция. Договорът на специалиста е за срок от 2 години с възможност за продължаването му с още 2. Пенев ще работи с познатия си екип - Радослав Здравков, с треньора на вратарите Йордан Йорданов и с кондиционния специалист Давид Родригес.

"Не сме разглеждали други български кандидатури, имаше предложения от чужбина. След смяната на Матеус преценихме, че нито е моментът, нито имаме необходимите финансови възможности да назначим отново чужденец.", заяви при представянето Михайлов.

Бившият ни футболен национал Любослав Пенев започна треньорската си кариера преди около 3 години, когато бе назначен за помощник на Пламен Марков в националния тим. Няколко месеца по-късно пое "ЦСКА", а през септември 2010-та година застана начело на "Литекс".

Пенев разкри пред медиите какво ще промени в отбора на България, като обяви подробна програма, която ще разработи, за да може тимът ни да тръгне нагоре:

"Ще използвам малка група от футболисти, която да се сработи помежду си, но  въпреки обявеното подмладяване няма да се игнорират резултатите. Няма да има влияние на мениджъри при подбиране на състава, ще има желязна дисциплина и ще се стремя към уеднаквяване на тренировъчния процес в различните национални гарнитури." обяви Пенев.

Той отказа да коментира дали ще върне Димитър Бербатов в състава и допълни, че за конкретни имена ще говори след 3 месеца, когато ще бъде първата контрола на тима под негово ръководство.

"Целта ми е поставянето на една добра организация в отбора. Моята работа започва още днес. Сигурен съм, че България има добри играчи. Те обаче трябва да бъдат на подходящото ниво, когато бъдат повикани. Аз ще потърся диалог с клубните треньори. Ще им предложа моята помощ, за да бъде футболистът от полза и на своя тим, и на националната гарнитура. Насила никой няма да карам да играе за България".

Дебютът на новия национален селекционер Любослав Пенев ще бъде в контрола срещу Унгария в края на месец февруари в Будапеща.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна