Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен е горд с постигнатото от НАТО в Либия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е горд с постигнатото от Алианса в Либия. Расмусен, който преди два дни беше в Триполи, за да обяви лично края на натовската операция, обобщи с думите: Направихме правилното нещо по правилния начин и постигнахме правилния резултат.

Видях това със собствените си очи в Триполи: въпреки продължилия девет месеца конфликт, видях там оживени пазари, изпълнени с хора улици, полиция, която охранява обществения ред, деца, които правят с пръсти знака на победата, и графити „Свободна Либия” по стените, каза Андерс Фог Расмусен.

Свободата идва и със своите отговорности. За Преходния национален съвет те ще са огромни, смята генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че новата Либия трябва да бъде изградена на основата на човешките права, върховенството на закона и помирението и да представлява всички либийци, включително жените и малцинствата. Расмусен открои проблема с разпръснатите из страната многобройни оръжия и призова властите там да направят всичко необходимо, за да поставят нещата под контрол. За да се избегне разпространението им из Северна Африка, и съседните страни ще трябва да предприемат съответните мерки, каза генералният секретар на Алианса. Според него, Либия не е сама – тя може да поиска и със сигурност ще получи подкрепа от международната общност. Що се отнася до НАТО, неговата помощ, ако бъде поискана, ще е в реформата на сектор „Отбрана и сигурност”, каза Андерс Фог Расмусен. Той обобщи, че е оптимист, защото Либия вече е в ръцете на либийците и те имат шанс да изградят бъдеще, което да е много по-добро от миналото им.

Информация на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна