Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията притиска Папандреу, той иска преговори

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас поднови призива си за оставка на премиера Георгиос Папандреу и предсрочни избори в Гърция, предаде Франс прес. Най-голямата опозиционна партия държи настоящият кабинет да бъде заменен от преходно правителство.

Папандреу отговори, че не се чувства "вързан" за поста си и че преговорите с опозицията не бива да се бавят, но предупреди, че избори сега ще бъдат "катастрофални" за Гърция.

В нощта на петък срещу събота парламентът ще гласува по предложение за вот на доверие към гръцкото правителство. Мнозинството на управляващата партия ПАСОК в парламента е само от двама депутати, но и те са под въпрос, след като част от съпартийците на Папандреу въстанаха срещу намерението му да постави на референдум европейския план срещу дълговата криза.

По-рано днес премиерът заяви, че идеята за референдум "не е самоцел" и с радост би се отказал от нея, стига парламентът да подкрепи с достатъчно мнозинство новия заем, който, на свой ред, е част от антикризисния план, договорен на европейската среща на върха на 26 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна