Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Няма незаконно лишени граждани от право на глас

Снимка: БГНЕС

Няма незаконно лишаване на български граждани от право на глас на изминалите избори. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол. Въпросът за избирателните списъци и регистрацията беше зададен от Мая Манолова от БСП.

32 743 дерегистрации по настоящ адрес са били направени за изминалите избори в рамките на законовия срок от края на януари до 22 юни - каза регионалният министър. Лиляна Павлова посочи още, че за същия период са извършени над 155 000 нови адресни регистрации. Въпросът беше повдигнат, след като много хора се оплакаха, че нямат право да гласуват по време на миналите избори. Според Лиляна Павлова мярката не е довела до незаконно лишаване на българи от право на глас.

Дейността на ГРАО по никакъв начин не е довела до незаконно лишаване на български граждани от право на глас. Всеки български гражданин можеше да провери и удостовери дали е в съответния избирателен списък и дали по някаква причина не е попаднал в забранителния списък. Всички граждани, които направиха тази проверка, сигнализираха за несъответствие и неточности. Тези неточности бяха коригирани в избирателните списъци и избирателните списъци, публикувани още за първия тур на изборите, бяха актуализирани с тези технически грешки и неточности.

Мая Манолова от Коалиция за България, която зададе въпроса, коментира, че от 155 000 нови регистрации 98 000 са упражнили правото си на глас по новия си настоящ адрес, което според Манолова е промяна на вота.

Не знам дали си давате сметка, че по този начин и вие, и вашето министерство, и българското правителство е въвлечено в извършване на престъпление.

Още по темата:

ОССЕ: Купуването на гласове трябва да бъде премахнато

Сабрие Сапунджиева: Няма политическа намеса в работата на ЦИК

Информация на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени