Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубили изборите кметове не признават вота, искат касиране

Снимка: БГНЕС
Досегашни кметове на областни градове от различни партии, загубили изборите, заявиха, че не признават законността на вота и искат касиране. Като нарушение те посочиха купуването на гласове.

Досегашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов заяви: Това за мен са осмите избори. За първи път има толкова сериозна намеса пряко на правителство за влияние върху изборите. В центъра на Пловдив се купуваха масово гласове, дава се сигнала на полицията - полицията четири часа не реагира на този сигнал. Вървим към бананова република. Гладно стадо лесно се води, опърпано пиле лесно се лови. Това е може би целта, много беден народ, който си продава гласа за 30 лева. Това бяха млади хора и не роми. По думите му, той е дошъл на власт преди 4 години с 50 хиляди гласа и сега си отива с подкрепата на 70 хиляди души, което е парадокс.

Найден Зеленогорски, който загуби изборите в Плевен, поиска ново броене на всички бюлетини: Ние загубихме 389 гласа разлика, това са 70 стотни от процента. По-добре достойна загуба, отколкото „фалшифицирана и неморална победа”, каквато постигнаха опонентите от ГЕРБ и регистрираха една коалиция, която се казва "За Зеленогорски", а всъщност игра на изборите срещу мен, при положение, че аз тогава подадох жалба към ЦИК и аз съм единственият носител на тази фамилия в цяла България. Той отново разказа как в близко село членове на секционни избирателни комисии са подменяли бюлетини, като добави, че записът от камерите за това нарушение е пратен в прокуратурата.

Досегашният кмет на Смолян Дора Янкова заяви, че не иска власт на всяка цена и разкритикува изборния кодекс: ГЕРБ дойде на власт с това, че ще прави честни, прозрачни избори. Изборният кодекс беше този инструментариум, който препятстваше хората и който създаде част от проблемите, за които в момента говорим. Второ - защо радикално и с много се разминават данните от преброяването и данните по ЕСГРАОН. Това на определени места надвишава резултатите, които кандидатите получиха. За Смолян разликата е повече от 1 700, по данни на ЕСГРАОН и по данни от преброяването, а самата разлика при нас е 1 363. Стига контролиран вот, стига манипулации, призова Дора Янкова.

Информация на Светослава Кузманова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна