Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от Спешна помощ готвят протести

Снимка: Архив

Надежда Цекулова

Медиците от Спешна помощ подготвят протести. Недоволството е срещу обявеното от здравното министерство решение, от догодина спешните звена да преминат към областните болници.

Според д-р Анелия Маждракова от столичния спешен център, условията за работа в системата вместо да се подобряват, се влошават. Медиците се опасяват, че ако минат под шапките на областните болници, това ще ги постави в тежък финансов недостиг.

В момента заплатата на спешен лекар е около 500 лева на месец, а допълнителните му възнаграждения включват два лева на ден за храна и 50 стотинки на час извънреден труд. Нощният труд не се заплаща. Само в София има 80 свободни места за лекари в спешна помощ.

От Българския лекарски съюз предлагат спешната помощ да се финансира от целеви фонд, който да заработи още от догодина. В сряда медиците ще внесат протестно писмо до президента и премиера.  

Ще изчакаме пак търпеливо отговори и след това наистина ще започне такава процедура. Искаме всички, които разчитат на нас да ни подкрепят на всички, на които сме помогналия и искаме, лично аз искам да се извиня на всички, на които не сме успели да помогнем по една или друга причина, посочи д-р Маждракова. 

Спешните медици искат специален закон, който регулира финансирането и функционирането на дейността им. Подобряване на условията за работа и инкриминиране на посегателството над лекари. От БЛС от своя страна предлагат в спешен порядък да се създаде специален фонд за финансиране на спешната помощ.

Според председателя на организацията доктор Цветан Райчинов представената преди половин година от същия здравен министър стратегия за развитие на спешната помощ е била добра, но сегашните предложения на практика я отхвърлят:

Нобходими само за 2012-та за преструктуриране, преформиране на спешна помощ, обучение на персонал, оборудване и така нататък, заплати - 70 милиона лева. Сега се казва, че същият ефект ще стане с 15 милиона, ама само трябва да отидат към областните болници.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна