Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Фийон обяви план за бюджетни икономии

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Франция Франсоа Фийон обяви нов план за бюджетни икономии за намаляване на дефицита на страната. Съкращенията ще направят френския бюджет за догодина един от най-рестриктивните от 1945 насам.

7 милиарда евро ще бъдат спестени догодина, 65 милиарда до 2016 г., заяви Фийон при представяне на плана. Средствата ще дойдат основно от затягането на данъчната политика - намаляване на данъчните ниши, увеличаване на най-ниската ставка на ДДС на 7% и временно увеличаване с 5на сто на корпоративния данък за най-големите френски предприятия с печалба над 250 милиона евро. Предвижда се и ускоряване на пенсионната реформа - възрастта на пенсиониране ще достигне 62 г. през 2017 - една година по-рано от планираното. Заплатите на президента и министрите ще бъдат замразени "до възстановяване на бюджетния баланс",  уточни премиерът.

"Думата "фалит" вече не е абстракция", заяви Франсоа Фийон, Той подчерта, чеикономическият и финансов суверенитет на Франция изисква "колективни и трайни усилия и дори жертви".

За плана за бюджетни икономии се заговори след като френското правителство промени прогнозата си за икономическия ръст през 2012 г. на 1%, вместо 1,75%.

Юлия Талева - кор. на БНР в Париж




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна