Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават за увеличаването на минималната заплата от 1 май

236 лв. ще е линията на бедност през 2012 г.
Снимка: Архив
На днешното правителствено заседание трябва да се вземе решение за увеличаването на минималната работна заплата от 1 май догодина. В момента тя е 270 лева и трябва да стане 290. Министрите ще определят и новия размер на "линията на бедност". През 2012 г. тя ще е 236 лева.

Очаква се днес да стане ясно и ще може ли да се повишат пенсиите на възрастните хора, които получават месечно под 200 лв. Въпросът се обсъжда от седмици, но до момента няма окончателно становище на финансовия министър.

Симеон Дянков ще отчете пред колегите си и как се изпълнява бюджетът за тази година. Разчетите показват, че за 9-месечието натрупаният дефицит в хазната е над 800 млн. лв. Преразходът е по-малък в сравнение с миналата година. Приходите са около 17 млрд., а разходите над 19 млрд. лв.

Министрите ще обсъдят и възможността общините да получават безлихвени заеми от централния бюджет, за да могат да покриват разходите си при окончателното плащане на проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони.

Очаква се на днешното правителствено заседание да стане ясно как ще се преструктурира Агенцията за резерва и военновременните запаси. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че планира да предложи тя да бъде закрита. По-късно обаче стана ясно, че институцията ще се реорганизира.

Информация на Нели Тодорова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна