Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1 млрд. лв. годишно влизат в черното тото у нас от интернет престъпления

Снимка: Венета Николова
Близо един милиард лева годишно влизат в черното тото у нас под формата на залагания в интернет сайтове. Това съобщи в интервю пред "Хоризонт" Явор Колев експерт по Киберпрестъпления в ГДБОП. Българските хакери най често работят за руски групировки които се занимават с кражби на данни и пари в онлайн пространството обясняват антимафиоти. 300 милиарда евро годишно са загубите в световен мащаб от престъпленията в интернет.

Най-модерното престъпление в момента, което се извършва в интернет е кражбата на самоличност. Това, според антимафиоти, може да се случи от мобилния ви телефон. Социалните мрежи са сред най-рискови за този вид престъпления, разказва още Явор Колев:

Масовия случай са, когато български граждани са финансови агенти или т.нар. "мулета", които се използват от организираната престъпност да усвояват на свои сметки определени суми, които в последствие трансферират в чужбина.

17 милиарда евро годишно губи Великобритания например от интернет престъпления, обяснява Явор Колев. У нас загубите са в пъти по-малки. Най-често срещани начини за кражба на самоличност в интернет са електронни съобщения, които хората получават в пощата си:

Изобретателни са много тези, които извършват такъв тип измама. Различни са легендите, които се разказват - печалбите от лотария или пък писмо, в което ви приканват да си посочите паролата за достъп до пощенската кутия.

Зад подобни покани често стоят представители на руската или нигерийската мафия, обясняват антимафиоти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна