Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони подкрепи бившия еврокомисар Марио Монти

Италианският премиер Силвио Берлускони, който обяви, че ще подаде оставка, предложи днес подкрепа на бившия еврокомисар Марио Монти, когото мнозина очакват да оглави следващото правителство, предаде Франс прес. В послание до Монти Берлускони го поздравява от свое име и от името на кабинета по случай номинирането му за пожизнен член на Сената, знак за "твърде високите научни и социални заслуги" на бившия еврокомисар. Желая Ви плодотворна работа за благото на страната, добавя премиерът.

Италианският президент Джорджо Наполитано заяви вчера, че е номинирал Марио Монти за пожизнен сенатор и цяла Италия изтълкува това като знак, че ще го номинира и за премиер на мястото на Силвио Берлускони, отбелязва АФП. Указът на държавния глава бе преподписан и от сегашния министър-председател, което не се налага според италианското законодателство. Първоначално премиерът отхвърляше всяка идея за сформиране на преходно правителство, но в крайна сметка прие този проект под натиска на пазарите, на някои от собствените си съюзници и на държавния глава, отбелязва агенцията.

Всички италиански вестници виждат в Монти - бивш еврокомисар в течение на 10 години (1994-2004 г.), бъдещия глава на преходното правителство, който може би ще получи мандат за формиране на нов кабинет още в края на седмицата, добавя АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна