Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов земен трус разлюля област Ван в Източен Анадол

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нараства броят на пострадалите от земетресението с магнитуд 5.6  по Рихтер, което разлюля област Ван в Източна Турция в сряда. Вицепремиерът Бешир Аталай съобщи, че са загинали най-малко 7 души, а над 27 са били извадени изпод развалините. Между спасените има японска гражданка, която заедно със свои сънародници е дошла, за да помага за спасяване на пострадалите от предишното земетресението. Японката била извадена, след като престояла над 5 часа под руините.

Има вероятност броят на жертвите да се увеличи, защото се предполага, че около 100 души са затрупани. Над 25 сгради са се срутили. Рухнал е един хотел, построен преди 40 години. В него били настанени журналисти и служители на Червения полумесец.

От сеизмичната обсерватория Кандилли в Истанбул съобщиха, че епицентър на труса е в селището Едремит, недалеч от областния град. Малко след силния трус последва втори, с магнитуд 4.7 степен. Червеният полумесец изпрати още 15 000 палатки за бедстващите в региона.

При катастрофалното земетресение на 23 октомври в област Ван загинаха 604 души, a над 1600 души бяха ранени. Около 700 000 бяха засегнати. Представител на обсерватория Кандилли коментира, че трусовене са следствие от разрушителното земетресение от октомври. Рискът от нови разрушения е голям, защото има много повредени сгради. Ваканцията за учениците в пострадалата област бе удължена до 5 декември.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна