Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошава се ситуацията с ромите в България, обявиха от Европейския форум за ромите

Снимка: БГНЕС

С негативни констатации за положението с ромите в България ще бъде специалният доклад на Европейския форум на ромите и пътуващите, който ще бъде представен на комитета по правни въпроси на Съвета на Европа. Това стана ясно от представители на ромската организация.

Авторитетната неправителствена организация, която се помещава в Страсбург и която е докладчик към Съвета на Европа, наблюдава развитието на ситуацията за спазването на правата на ромите у нас от доста години. След това посещение констатацията е, че нещата вървят все по-зле. Това заяви на специална пресконференция Рутко Кавчински, президент на Европейския форум на ромите и пътуващите.

Това, което може ние да кажем, е, че това, което видяхме ние, показва, че от ден на ден, от година на година нещата стават по-зле и по-зле, обясни Кавчински.

Според представителите на неправителствената организация заради дискриминацията, липсата на работа, образование, социално и здравно осигуряване единственият вариант, който остава на ромите, е да напуснат страната. Другият голям проблем е в това, че парите, отпускани за интеграция, въобще не достигат до тях. Всички тези изводи ще бъдат представени пред Съвета на Европа, а освен това от организацията обявиха, че ще внесат и официално оплакване към нашата страна към Социалната харта на Съвета на Европа.

Информация на Лъчезар Цветков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна