Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК без решение за завода за боклук в София до края на 2011 г.

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия вероятно няма да вземе решение до края на годината за финансирането на завода за битовите отпадъци от София, но предстои да се произнесе. Това каза Карстен Расмусен - ръководител на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия. Министерството на околната среда е изпратило преди седмица в Брюксел искането за отпускане на средства по преработения проект за завода за столичните отпадъци и очакваше да има решение до края на годината.

Според Карстен Расмусен страната ни е изпратила документите по-рано, отколкото е очаквала Европейската комисия. Проектът за завода за третиране на отпадъците в София беше преработен по препоръка на Еврокомисията. От Брюксел не одобриха първоначалния вариант, който предвиждаше изгаряне на остатъка на преработения боклук в завод в друг град в страната, защото не е икономически обосновано. Сега остатъкът ще се изгаря в Топлофикация-София.

Няма да се наложи транспортиране на големи разстояния. От друга страна ще се осигури алтернативно гориво за Топлофикация-София, допълни заместник-министърът на околната среда Ивелина Василева.

В края на следващата година ще се разбере колко средства са необходими за инсталацията, която трябва да се постави в Топлофикация-София. Финансиране ще се очаква от Европейската комисия едва през 2014 г.

Процедурите в Топлофикация се подготвят за заданието за анализа и предпроектното проучване, като очакваме безвъзмездно финансиране от фонд "Козлодуй", което да бъде одобрено до края на годината, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Но докато се постави необходимото съоръжение в столичната топлофикация, остатъкът от преработения отпадък ще се изгаря временно в завод в страната, въпреки че точно с това не беше съгласна Европейската комисия. Около 176 милиона евро са предвидени за изграждането на завода за отпадъци в София.

Информация на Радостина Билярска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна