Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на пeчата

Снимка: БГНЕС
Възрастта за пенсия и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от 2012-та. Това според 24 Часа ще предложи финансовият министър Симеон Дянков на Тристранния съвет в близките дни. Целта е стажът да достигне 37 години при жените и 40 при мъжете, а възрастта - съответно 63 и 65 години. Друга възможност е да се ускори само ръстът на осигурителния стаж - с по 8, вместо с по 4 месеца на година, докато стигне 40 години за жените и 43 за мъжете. Най-малко вероятен, но все пак обсъждан, е вариантът пенсионната възраст на мъжете и жените да се изравни на 63 години и от догодина да се вдига с по 6 месеца, но само при жените.

Държавата е прехвърлила изцяло върху здравноосигурените заплащането на скъпоструващо лечение на тежкоболните, пише Сега. Вестникът се позовава на отчета на министъра на здравеопазването д-р. Стефан Константинов пред парламента за парите, трансферирани от здравната каса към министерството по нареждане на кабинета. От 252 милиона лв. 92 милиона са отишли за финансиране на високотехнологични дейности и диализно лечение, а други 134 милиона - за ваксини и медикаменти. Здравноосигуреният трябва да си плати прегледа при специалист, когато направленията са свършили, но в същото време с неговите пари държавата е осигурила многократно по-скъпо лечение на неосигурени лица, твърди изданието.

Дума извежда на първата си страница отказа на студентите от 8 ВУЗ-а да плащат 16%-то повишение на таксите.

Новинаp цитира президента Първанов: "На тези избори умря политиката. Телевизорът победи хладилника." Според държавния глава, ГЕРБ не е показала, че може да управлява добре, но е доказала, че може да печели избори.

"Държавата - заложник на Корпоративна търговска банка", обявява Труд. Повод за твърдението си вестникът взема от думите на премиера Борисов, че ако държавата реши да изтегли парите си от КТБ, банката ще фалира и ще повлече всички останали. Не е известно какъв процент от парите на държавните фирми са заложени в КТБ - 10, 20 или 70. Правителството отказва да предостави точни данни, въпреки Закона за достъп до обществената информация, отбелязва вестникът. Изданието припомня, че ЕК прави проверка дали държавата не отпуска помощ на КТБ, която спонсорира медии на Делян Пеевски и че евентуалната огромна глоба ще бъде плащана от българските данъкоплатци.

"Капан, голям колкото осем язовира", е оставило старото на новото ръководство на земеделското министерство, пише Стандаpт. "Липсата" на водоемите е била засечена от Сметната палата при проверка на отчета на ведомството за 2010 година. Макар и собственост на министерството, то не може да разполага с тях без официална оценка. По неофициални данни става дума за 90 млн. лв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени