Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривове разтърсиха склад за боеприпаси край Севлиево

Снимка: МВР

Около 9 ч. сутринта е получен сигнал за взривове, идващи от складове за боеприпаси край с. Ловнидол, на 8 км от Севлиево. На място се очакват представители на софийската фирма – собственик на седемте помещения. Не е ясно в колко от тях се съхраняват боеприпаси. В складовете няма химически и радиоактивни вещества и съответно няма опасност от обгазяване на района. Няма данни за пострадали. Няма и непосредствена опасност за хората и за тяхното имущество в околността. Евакуирани са обитателите и животните от намираща се в близост конна база. Местните хора са предупредени какво се случва.

Районът е отцепен. На мястото има полицейски и пожарникарски екипи. Всички, които пътуват в посока Ловнидол и село Търхово трябва да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за село Буря. 

В склада има около 3 000 снаряда от калибър 152, съобщи пред Хоризонт главният секретар на МВР Калин Георгиев:

Помещенията са общо 7. Засегнато е само едно. Детонациите вече са доста разредени. Има определени хора, които броят честотата и времевите параметри на всяка детонация. Няма опасност за околните и областта. Те са извън двукилометровата зона за сигурност. Всяка къща е обиколена от полицейски служители и от служители на пожарната и хората са предупредени да реагират адекватно, да не ходят в тази местност и да не взимат снаряди или отлкомки. В складовете e направено охранително обследване преди да бъдат вкарани боеприпасите и всички правила са били спазени.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че в неделя очаква фирмата-собственик на складовете “Емко” да вкара вътре робот, с който да се огледат помещенията

Фирмата ги е купила през 2008 година. Според мен всички необходими мерки са взети и населението е предупредено. Трябва да се изчака 2-3 дни в двукилометровата зона да не влиза никой. Утре фирмата ще докара робот, с който ще се влезе в складовете, за да се направи преценка.

Най-вероятно е експлозиите да са причинени от пожар, но причината ще изяснят специалисти от ДОТИ 24 часа след последния взрив. Снарядите в склада са били предназначени за унищожаване. Кметът на Севлиево Иван Иванов заяви:

Няма никакъв риск от замърсяване на въздуха и притеснения за въздействие върху гражданите. Няма пострадали или ранени. Трябва да се изчака 24 часа след последния взрив, за да могат специалистите да влязат и да проведа разследване. Няма никакви причини за притеснение на гражданите. Складовете са собственост на частна фирма. В 4 от тях е имало боеприпаси, но взрива е станал в един.

От МВР съобщиха, че няма непосредствена опасност за хората, които живеят в района и за тяхното имущество. Заради инцидента е създаден кризисен щаб с представители на полицията и на местната власт, който се ръководи от областния управител Мариян Костадинов. Той бе категоричен, че няма опасност взривовете да обхванат останалите складови помещения.

Велина Махлебашиева – кор. на БНР в Габрово и Николай Христов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна