Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън ще открие ново представителство на EС в Триполи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Катрин Аштън ще открие днес новата делегация на евроблока в Либия и ще се срещне с представители на новата либийска власт. Това съобщи Франс прес, като се позова на официално съобщение на Аштън.

Отварянето на напълно квалифицирана делегация на ЕС в Триполи подчертава ангажимента на ЕС към нашите близки взаимоотношения с либийския народ както по време на политическия преход, така и в дългосрочен план, заяви Аштън.

На баронесата й предстои да се срещне с председателя на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдел Джалил, както и с премиера Абдул Рахим ал Киб. Освен това тя ще говори на първия либийски форум за правата на жените. Аштън посочва, че визитата й има за цел "да изрази продължителната подкрепа на ЕС към усилията на либийския народ да изградят една нова Либия, основана на върховенството на правото, демокрацията и човешките права". От началото на кризата в Либия ЕС й е отпуснал хумантарна помощ на стойност 155 милиона евро.

Посещението на Катрин Аштън е едва 48 часа преди срещата на външните министри от ЕС, които ще се опитат да намерят начин да подкрепят възстановяването на Либия от вътрешния конфликт в страната, продължил няколко месеца. Министрите вероятно също ще изкажат притеснения за съобщенията за нарушаването на човешки права в страната, като например екзекуции и нападения за отмъщение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна