Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на пари може да забави газопровода Ниш – Дупница

Снимка: Архив
Сърбия призова ЕС да има еднакво отношение за отпускането на средства за финансиране на участъка в интерконекторната газова връзка с България. Сръбският участък от газопровода Ниш - Дупница струва 60 млн. евро, които не могат да бъдат платени самостоятелно от западната ни съседка. До края на годината Сърбия ще е готова с експертната оценка за изграждането на участъка.

Сърбия няма средства, за да финансира сама своя участък от интерконекторната газова връзка с България. По този начин газопроводът Ниш – Дупница може да бъде забавен значително от сръбска страна, прогнозира пред БНР един от водещите висши мениджъри на "Сърбия газ" Милан Здравкович. Той смята, че отношението не е еднакво, защото България е член на ЕС и има възможност за финансиране от структурните му фондове.

Здравкович апелира за еднакво отношение към всички участници в енергийния проект, защото той е важен освен за Сърбия и България, но и за европейската обща енергийна политика. Според него срокът, който е поставен за изграждането на интерконекторната газова връзка между Сърбия и България - 2015 г., може много трудно да се реализира при липсата на средства от сръбска страна.

Информация на кореспондента на БНР в Белград Николай Кръстев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени