Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън спечели "Гран при на Абу Даби", Фетел отпадна на втория завой

Снимка: Архив

Британецът Люис Хамилтън с болид "Макларън" бе най-бърз в старта от предпоследния кръг на световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 - "За голямата награда на Абу Даби", като се възползва от ранно отпадане на световния шампион Себастиан Фетел. Британският пилот завърши надпреварата с време 1:37:11.886 часа, изпреварвайки Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън за първото място. Световният шампион от 2008 година се представи великолепно в нощното състезание в Абу Даби и спечели първа победа от месец юли насам, когато завърши на първо място в Германия. В началото на надпреварата категоричен фаворит обаче беше Себастиан Фетел, който спечели съботните квалификации. Неочаквано, пилотът на Ред Бул получи технически проблеми още във втория завой и се оттегли в бокса с повреда в задното крило, но там бяха открити още проблеми и германецът отпадна в първата обиколка.

Въпреки отпадането, Фетел е световен шампион. Битката за второто място ще бъде решена в последния кръг в Бразилия, като Бътън е фаворит за сребърния медал. Британският пилот на Макларън е с актив от 255 точки, Алонсо с Ферари има 10 по-малко, а с допълнителни 12 точки пасив е Марк Уебър от шампиона при конструкторите Ред Бул.

Фетел спечели последните два старта и изравни рекорда на Найджъл Мансел от 14 пол-позишъна за само един сезон. С 11 победи в актива си, германецът се бореше и за изравняване на рекорда на Михаел Шумахер от 13 първи места, но отпадането в Абу Даби заличи шансовете му за подобно нещо. След отпадането на Фетел на първата позиция в състезанието се озова Хамилтън, а зад него застана Алонсо, който успя да изпревари Бътън в първия завой. Те двамата останаха дълго време зад лидера, който не успяваше да набере по-сериозна преднина срещу преследвачите. Алонсо обаче също не получаваше шансове за изпреварване.

Зад челната тройка беше Уебър, който получи проблеми със системата КЕРС и отстъпи мястото си на Фелипе Маса. Пилотът на Ред Бул обаче успя да изпревари съперника си във втория болид на Ферари и дори за секунди мина пред Бътън, но в крайна сметка изпусна подиума и завърши на четвърто място. Начело на колоната до края остана Хамилтън, който запази преднината си срещу Алонсо във всичките 55 обиколки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна