Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпилотни самолети облитат района над взривилите се складове

Безпилотни самолети облитат района над бившите военни складове край севлиевското село Ловнидол, където преди два дни се взривиха снаряди.

След последния взрив тази сутрин ситуацията в района на инцидента е спокойна. Първият безпилотен самолет е заснел хранилището, в което стана взривът, обясни доцент Антон Филипов от софийския Център за въздушни наблюдения.

Необходимо е да се направи облитане и с по-големия самолет, за да се огледа по-подробно района, тъй като той носи по-специализирана техника, с по-добро качество на заснемането.

Взривът на 152-милиметровите изстрели със снаряди не се е предал на другите хранилища. Това посочи заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

Това е "хубавата" новина - че само складът със 152-милиметровите снаряди е взривен и не се е предал на другите складове. В момента влизаме да го гледаме на монитора. Преди да се е стъмнило те отиват с големия самолет, с по-голяма разделителна способност и с термокамера - да видим евентуално има ли огнище. Ще влезем с роботчето през портала, пак докато е светло, с цел да намерим огнище и ако има такива, да видим как ще реагираме по тях и да си направим план за действие през седмицата. Вероятно с модули на армията ще започне почистването, ако минат тези 24 часа и няма никакви взривове.

От министерството на отбраната са подготвили цветни плакати с информация за жителите на района. Ако бъдат намерени останки от снарядите, те трябва да се оградят с камъни и да се обозначи мястото.

Информация на кореспондента на БНР Велина Махлебашиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна