Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Най-големият проблем на ромите е жилищният

Снимка: БГНЕС
Няма формирани лидери, които да имат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция. Това съобщи вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов. Вътрешният министър увери, че страната ни ще направи необходимото, за да се възползва от европейските средства в тази насока.

Според вътрешният министър, липсата на ромски лидери в България се дължи на следния факт:

Няма така формирани лидери, които да бъдат с необходимата обществена подкрепа, които да могат да участват активно в реализирането на тези политики. Част от ромските лидери, някои от тях са били доста криминално известни и дори някои са излежавали съответни присъди в българските затвори.

По думите на Цветан Цветанов големият проблем при интегрирането на ромите е техният жилищен проблем. 20 години според него този въпрос не е решаван. Стратегията за интеграция ще бъде обсъдена по процедура с всички министерства, които имат отношение към реализирането, и едва тогава ще бъде приета на заседание на Министерски съвет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна