Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 10 и 20 хиляди младежи умират всяка година от наркотици в Европа

Снимка: www.pharmacy-bg.com

Всяка година наркотиците причиняват между 10 и 20 хиляди смъртни случая на младежи в Европа, а смъртността сред наркозависимите расте с 1-2%. Данните са от Годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, представен в Лисабон. Причините за летален изход са свръхдоза, приемане на вещество с примеси или инфекциозно заболяване като СПИН или Хепатит С. Много младежи, които употребяват наркотици, загиват и при различни форми на насилие (като сбивания) или се самоубиват.

От около милион и триста хиляди души с проблемна употреба 7600 умират всяка година от свръхдоза, показват данните от доклада. Според анализаторите това е едно от големите предизвикателства в борбата със зависимостите, тъй като въпреки предприетите мерки броят на смъртните случаи не намалява.

40 процента от зависимите на Стария континент обаче се включват в лечение. Прави впечатление, че само пет на сто от лекуващите се са от новите страни-членки, но от друга страна, употребата на дрога в тези държави е около и над средната за общността.

В някои страни, като Великобритания и Унгария например, най-актуалният проблем са набиращите скорост т.нар. дизайнерски дроги. Само за първите десет месеца на 2011 година на пазара са били открити 39 вещества, чието действие върху човешкия организъм е абсолютно непознато. У нас обаче тези наркотици все още заемат много малък сегмент от пазара.

Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна