Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите са против новия модел на заплащане и оценяване в държавната администрация

Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще представи предлагания нов модел на заплащане и оценяване в държавната администрация. След това Националният тристранен съвет ще обсъди наредбата. Сред идеите за промяна е да отпадне процентът върху заплатата за прослужено време, общинските служители да намалеят с 15% догодина и др. Синдикатите изразиха несъгласие и предупредиха, че са готови за протести. Оля Дилювска от КНСБ добави:

Категорично сме против възможността годишната оценка да се формира и от мнение за работа на оценяване от други служители и външни потребители. Това ще изкриви обективността на оценката и ще доведе до намаляване на заплатите на тези служители, които са с по-дългогодишен стаж, защото той ще влезе във формирането на работната заплата.

Председателят на Асоциацията на общинските служители Валентин Лазаров  изрази становище, че младите служители трябва да са по-добре заплатени от по-възрастните си колеги заради по-високата си квалификация:

Има друг момент, който синдикатите не приемат - по отношение на възрастта. Аз съм за това младите, образованите хора да получават дори по-високо възнаграждение от техните по-възрастни колеги. Бих искал да подчертая, че не сме синдикална организация, а сме по-скоро организация, която се грижи изключително за повишаване квалификацията на общинските служители. За нас е изключително важно служителите постоянно да се образоват и затова апелираме към по-образовани, по-можещи общински служители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени