Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков и Караджова категорични, че не са започнали проучвания за шистов газ

Снимка: БГНЕС
Нито фирма "Шеврон", нито която и да е друга фирма е започнала проучвания за добив на шистов газ. Това потвърдиха министрите на икономиката и на екологията Трайчо Трайков и Нона Караджова. Все още не е подписан договор с фирмата. Няма и екооценка за въздействие върху околната среда. Двамата министри изразиха съмнение, че част от протестиращите срещу добива на шистов газ у нас защитават нечии интереси.

Сондажи за проучвания за шистов газ у нас няма и няма да има докато не приключат всички процедури, заяви министър Трайчо Трайков.

1000 процента не се извършва, те нямат право да извършват. Нещо повече, те нямат право дори да предоставят все още работната си програма за извършването на екологични оценки в Министерството на околната среда и водите.

Трайков отново припомни икономическите ползи за страната ни, ако бъде открит шистов газ.

Хиляди работни места, стотици милиони концесионни възнаграждения и по-евтин газ за индустрията - означава възродена химическа промишленост. Срещу това стои оправданата загриженост дали всичко се прави по екологосъобразен начин.

България чака и отговорът на Европейската комисия дали дейностите за проучване на шистов газ могат да бъдат подложени на допълнителна оценка за въздействие върху околната среда. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Силно се надяваме, че до края на месеца ще получим тази оценка с положителен, утвърдителен отговор и независимо, че и тези процедури, които са по сегашните закони, дават достатъчна надеждност, че няма да бъде допуснато нещо, което да замърсява околната среда, това ще бъде още една контрола. Всякакви останали изявления са пълни спекулации, плашене на хората, бих си позволила да кажа, че по-скоро са защита на нечии странни интереси.

Трайков и Караджова коментираха и протеста пред Министерския съвет на екоорганизации, които поискаха оставката на екоминистъра.

Не зная кои са тези протестиращи, но аз виждам непрекъснато 5 човека, които имат претенцията да представляват гражданското общество на България, каза Караджова.

Трайков изказа мнение: Не е изключено мотивацията да е различна от искрената загриженост за природата. Аз съм убеден, обаче, че има и такива хора, които излизат с искрени и чисти помисли.

Информация на Мира Стефанова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна