Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕП коментираха ситуацията с ромите в Европа

Снимка: БГНЕС

БТА

Европейската комисия следи следи събитията, свързани с ромите в държавите от ЕС в последните месеци, и осъжда решително всякакви прояви на насилие и дискриминация, заяви еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу по време на дебатите в Европейския парламент в
Страсбург по темата за интеграцията на ромското малцинство. По нейните думи държавите трябва ясно да се противодействат на подобни прояви.

Според комисаря Василиу, случаите на "евакуация" на роми са приключили, а Франция е приела промени в законодателството си след експулсирането на роми от България и Румъния преди година, които вече отговарят на изискванията на Брюксел.

Нарушенията на правата на ромите са всекидневие - в България, Румъния, Унгария, Словакия, коментира евродепутат от Германия. По неговите думи случаите на експулсиране, наблюдавани в Италия, Германия и Финландия, са скандални. В Чехия роми се страхуват от демонстрации, организирани пред домовете им, в които се издигат лозунги да бъдат изпращани в газови камери, добави депутатът.

Представителите на ЕК и на Съвета на Европа отбелязаха, че ромите са най-голямото етническо малцинство в ЕС, към което се проявява най-малко разбиране. Според европейските институции е необходимо осигуряването на равен достъп на ромите до всички основни права, те да бъдат приобщавани към заетост, да им бъдат осигурени жилища, здравеопазване и образование.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна