Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монти: Бъдещето на еврото зависи от действията на Италия

Марио Монти
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новият премиер на Италия Марио Монти представи програмата на правителството си в Сената, където по-късно тази вечер предстои да му бъде гласуван вот на доверие.

В първата си реч пред Сената новият италиански премиер очерта като главни цели на правителството си работa за баланс в държавния бюджет, постигане на икономически растеж и за това предстоящите рестриктивни мерки да бъдат социално справедливи.

Той каза, че Европа изживява най-трудните си години от Втората световна война насам и предупреди, че Европейският съюз няма да оцелее, ако валутният съюз се срине. Бъдещето на еврото зависи и от това, какво ще направи Италия през следващите няколко седмици, допълни Монти.

Той припомни, че ако Италия не изпълни нужните реформи, ще бъде подложена от икономическата криза на много по-тежки условия. Стратегията на новия премиер включва структурна, данъчна и пенсионна реформи.

С аплодисменти бяха посрещнати думите на Марио Монти, че Италия не трябва да възприема европейските препоръки като наложени отвън, защото, както каза той: Ние самите сме Европа.

Докато Марио Монти произнасяше речта си в Сената, в много италиански градове хиляди млади хора проведоха протестни демонстрации в защита на правата на студентите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Информация на кореспондента на БНР в Рим Ирина Стоилова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна