Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Световната общност трябва да призове всички страни в Сирия да прекратят насилието

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световната общност трябва да призове всички страни в Сирия, включително опозицията, да прекратят насилието. Това заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров.
"За реализирането на тази инициатива ние предлагаме всички страни, загрижени за мирното решаване на събитията в Сирия, да призоват не само властите в страната към спиране на насилието, но и всички опозиционни групи, без изключение".
Москва, ключов съюзник на Дамаск още от съветско време, отказа да подкрепи призивите на Запада за налагане на санкции срещу режима на Башар ал Асад и нееднократно обвини сирийската опозиция за вълненията в страната.

В същото време Лавров заяви, че Русия подкрепя възможността наблюдатели на Лигата на арабските държави да бъдат изпратени в Сирия.
Наблюдатели на Арабската лига и чуждестранни журналисти трябва да получат открит достъп до събитията в Сирия, за да може призивът за прекратяване на насилието да стигне до всички страни. Освен това, те ще имат възможност да проверяват доколко това се спазва”, каза още Сергей Лавров.
Решението за изпращане на наблюдатели бе взето по време на среща на външните министри на страните от Арабската лига в Рабат. Сирия бойкотира срещата. Властите в Дамаск настояха да бъде подписан документ, съдържащ условията за работата на наблюдателите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна