Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на 2012 всеки пациент с електронно досие

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство се усъмни в проверките на Агенция "Медицински одит" и започна финансова и медицинска проверка на работата там, стана ясно от репортаж на Мая Данчева в обзорното предаване "От петък до петък". По-добър контрол ще настъпи и за решенията на ТЕЛК-овете, след като бъде изградена информационната система на медицинската експертиза. От Здравното министерство обещават да няма опашки, а и са сигурни, че Здравната каса ще спести милиони от дублираните изследвания, които се правят сега.

Още от края на 2012 година всеки пациент ще има електронно досие. Хората ще могат да виждат в интернет със свой код докъде са стигнали документите им за ТЕЛК и кога и къде могат да се явят за преглед, информира здравният министър Стефан Константинов. От новия регистър на медицинската експертиза ще се възползват около 700 хиляди граждани с увреждания. В момента за ТЕЛК се чака около три месеца. Целта е срокът да се скъси до един месец.

В момента в страната работят около 100 ТЕЛК-а, които нямат връзка помежду си. След въвеждането на новия регистър те ще се свържат с НОИ, Здравната каса и Социалното министерство.

Чуйте целия репортаж на Мая Данчева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна