Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сейф ал Ислам е арестуван в южна Либия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сейф ал Ислам, големият син на Муамар Кадафи, е арестуван в южна Либия, съобщи пред Франс прес либийският министър на правосъдието и човешките права в Преходния национален съвет Мохамед ал Алаги. Сейф ал Ислам, издирван от Международния наказателен съд (МНС), бе арестуван близо до Обари, в южна Либия, каза министърът. Сейф ал Ислам пътувал в автоколона с група телохранители. След задържането му бил откаран с хеликоптер в град Зинтан, откъдето ще бъде прехвърлен в Триполи. Телевизия "Свободна Либия" показа снимка на Сейф ал Ислам след арестуването му, на която той изглежда в добро здраве, предаде Ройтерс.

Сутринта в Триполи плъзнаха слухове за ареста на Сейф ал Ислам, отбелязва АФП. Според източници на Ройтерс синът на Кадафи и охраната му били засечени от бойци от планинския град Зинтан, които претърсвали южните райони на Либия.

Министърът на правосъдието на Либия е уведомил официално, че издирвания за престъпления срещу човечеството Сейф ал Ислам е арестуван. Това потвърди за "Хоризонт" Фади ел Абдала, говорител на международния наказателен съд в Хага. Той уточни, че либийски представители са изразили желание Сейф ал Ислам първо да бъде съден в родината си:

След като заподозреният е арестуван, сега обсъждаме с официалните власти как да стане предаването му на съда. За момента е рано да се каже колко дни или седмици ще отнеме това. Международнийят наказателен съд работи в сътрудничество с националните власти. Ако те провеждат сериозен, задълбочен съдебен процес срещу едно и също лице, за едно и също престъпление, тогава съда в Хага може да не се намеси, но за тази цел либийските власти трябва да докажат това пред съдиите на международния трибунал, които ще имат последната дума дали да продължат делото в Хага срещу господин Кадафи, или не.

Говорител на преходното правителство на Либия заяви, че Сейф ал Ислам ще бъде съден в страната и няма да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага, съобщи Ройтерс

МНС издаде на 27 юни заповед за арест на Сейф ал Ислам и на баща му, заподозрени в престъпления срещу човечеството, извършени при опитите да бъде смазан бунтът в Либия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна