Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 хиляди български турци ще получат турско гражданство

Снимка: Архив

Приключи срокът за приемане на документите на български турци, които ще получат турско гражданство, по изключение.

Правителството на Р.Т.Ердоган в навечерието на парламентарните избори на 12 юни т.г. обнародва наредба за "амнистия/прошка по изключение" за даване на турско гражданство на българските турци, които временно пребивават в Турция.
В рамките на амнистията се даде възможност на онези български турци, които са с временни документи т.н. тезкерета да подадат документи за турско гражданство, без да чакат за това 5 години, срок, който е фиксиран в закона за получаване на турското гражданство на общо основание.

Наредбата бе посрещната с много голям ентусиазъм особено от страна на онези български турци, които са дошли в Турция с туристически визи, понеже макар да притежават тезкерета, са дискриминирани, нямат право на работа на всичките нива, да притежават недвижимо имущество, да работят в държавни учреждения, проблеми в осигуряването и т.н.

От страна на турското министерство на вътрешните работи бе обявен и 5.месечен срок за подаване на целия комплект от необходими документи, за да могат хората спокойно да ги подготвят. Тъй като една част от данните на кандидатстващите за турско гражданство български турци са от българския есграон, съответно се налагаше документите да се превеждат и да бъдат заверявани от българското външно министерство, което изисква време и средства.

Срокът на амнистията за българските турци приключи. Около 5 хиляди български турци са подали документи за турско гражданство, които са приети от областните служби по население и гражданство. 2450 души са от Истанбул. Останалите са от населените компактно с български турци райони Измир, Бурса, Одрин.

Информацията е на кореспондента на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени