Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски интелектуалци започнаха подписка срещу облепване на храм с тапети

Снимка: архив

Пловдивски интелектуалци започнаха подписка срещу облепването на храма "Света Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Божията майка, които покриват стенописи в храма.  Отец Атанас от църковното настоятелство нарече облепването „доукрасяване”:

Абсолютно с нищо не могат да навредят на оригиналните стенописи, защото те сами по себе си са обратим материал и винаги могат да се демонтират. Единственото, което не сме направили е да поискаме разрешение от ”Паметници на културата”.

Архитект Виолета Раева, главен експерт в регионално звено "Пловдив" на националния институт за недвижимо културно наследство заяви:

Това, което е направено е против всички норми, против всички закони. Оригиналните мраморни плочи са извадени и е поставен полиран китайски гранит. Затворени са дървените решетки, които гледаха към притвора. Владишкият трон и капителите са оцветени в едно бляскаво златно. Църквата в момента прилича на бална зала.

От националния институт за недвижимо културно наследство не могат да наложат санкции. Правомощия за това имат само от Министерство на културата. Затова и подписката ще бъде адресирана до ведомството.

Репортаж на Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна