Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Всички издания отразяват изявлението на премиера, че шефът на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева ще замени Маргарита Попова начело на правосъдното министерство. "Бойко Борисов избра "Мисис Клийн" за министър на правосъдието", пише 24 Часа. Стандарт е озаглавил материала си: "Борец с рушвети сменя Попова".

На фона на задаващата се рецесия в Евросъюза и назряващите протести на железничари, миньори и лекари у нас, изданията разискват усилията на правителството да спре "пожара" и да събуди родната икономика:

"Депутати гасят стачката", пише Стандарт. Вестникът възлага надежди върху насрочените съвещания на синдикатите с парламентарната група на ГЕРБ относно вдигането на пенсионната възраст. Дума не споделя този оптимизъм. Под наслова, че "доверието между власт и синдикати е тежко нарушено", левият вестник публикува призив на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев към "всички българи да участват в защитата на човешките си права" на митинга пред Народното събрание, насрочен за 30 ноември.

Водещото заглавие на 24 Часа е принос към дебата за пенсионната реформа: "Сивият бизнес крие 500 милиона лева осигуровки за година", пише вестникът. Цитираните изчисления на Центъра за изследване на демокрацията показват, че около 600 000 души плащат по-малко, отколкото трябва. За увеличаване на приходите на Националния осигурителен институт е нужно затягане на контрола, смятат експерти.

Държавата ще връща част от осигуровките, внасяни от работодатели за високо платените им служители. Промяната в Закона за насърчаване на инвестициите няма да навреди на НОИ, твърди Министерството на икономиката, пише Труд. Вестникът припомня последния отчет на БНБ, според който чуждите инвестиции в България през първите девет месеца на 2011-та са спаднали с 48% спрямо същия период на миналата година. "Държавата готова да плаща и наема на инвеститорите", пише Сега. Освен да опрощава част от осигуровките и корпоративния данък, кабинетът "Борисов" има идея и за заплащане на всяко новооткрито работно място. Изводът от тези предложения според Сега е, че "правителството не се отказва от отчаяните си опити да привлича инвестиции с привилегии за избрани, вместо с качествено подобряване на бизнес средата за всички".

Капитал дейли насочва към опасна последица от недостига на инвестиции: Задава се нова вълна на корпоративни фалити и безработица, пише вестникът. Предупреждението идва от Българска стопанска камара и се основава на забавянето на икономиката и свиването на потреблението. Фактор за увеличаването на необявените фалити са неразплатените задължения на правителството и общините към бизнеса. По данни на Камарата, те възлизат на 430 млн. лв.

Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна